İlk ve Acil Yardım Programı

Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) Doç. Dr. Nurcan ALBAYRAK İSKENDER
Süresi (Yıl) 2
İkinci Öğretim Var
Kontenjanı Normal Öğretim: 65 / İkinci Öğretim: 65
Staj Durumu Var
Mezuniyet Ünvanı İlk ve Acil Yardım Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Ders Müfredatı Tıklayınız

 

Program Hakkında Bilgi:

Paramedik, Acil Sağlık Hizmetleri’nde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden bilgi ile donatılmış, her türlü olay karşısında ne yapacağını bilen, etik kurallara göre hareket eden profesyoneldir.

 

Amaç ve Hedef:

Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen; her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan sağlık teknikeri yetiştiren bir Programdır.

 

Çalışma Alanları:

Önemi ve etkinliği giderek artan bir meslek olması nedeniyle iş bulma olanağı oldukça geniştir. Ülkemizde son yıllarda hastane öncesi sağlık hizmetlerinde yapılan değişiklikler ile program mezunlarının 112 Ambulanslarında Sağlık Teknikeri ünvanı ile iş bulma olanaklarında çok büyük artışlar olmuştur. Mezunlar,Kamu ve özel kuruluşların acil yardım birimlerinde, Acil sağlık hizmeti merkez idare birimlerinde, Acil yardım istasyonları, Acil yardım, hasta nakil ve özel donanımlı ambulans servislerinde, Acil yardım kontrol ve komuta merkezlerinde görev yapabilirler.

 

Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar:

Programımızdan mezun olan öğrenciler “Acil Yardım ve Afet Yönetimi,Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, ” bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler.

 

İşbirliği Yapılacak Kurum ve Kuruluşlar:

Programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında; Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri, kamu ve özel sağlık kuruluşları (hastaneler, klinik, tıp merkezleri vb), özel ambulans şirketleri, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile iş birliği yapılır.

 

Laboratuvar İmkânları:

40 kişilik kapasiteye sahip projeksiyon cihazı bulunan iki uygulama laboratuvarıyla  birlikte son teknoloji ürünü ile donatılmış bir simülatör laboratuvarı kullanılmaktadır.

 

AKADEMİK PERSONEL

 

Ders İçeriğine Ulaşmak İçin Tıklayınız